tre enkla steg

1. välj ditt medlemskap

KHS har 2 nivåer – välj vad som passar dig

Som Trail Angel stödjer du föreningen genom ett grundmedlemskap. Vi kanske inte ses på leden, men Vi vet att änglar finns. Tack för ditt stöd.

Som Ridge Runner gör du en aktiv insats under din vandring på Kungsleden. Läs mer under Regler.

Vad som ingår för Trail Angels

 • KHS dekaler som hjälper dig visa ditt stöd för föreningen och leden 
 • Rabatter på merch i KHS-shoppen 
 • Möjligheter att delta i KHS events och frivilligprojekt innan andra får erbjudanden
 • Känslan och vetskapen om att ditt medlemskap hjälper oss nå våra mål om ett hållbart, jämlikt och inkluderande friluftsliv – för alla 

Vad som ingår för Ridge Runners

 • KHS dekaler som hjälper dig visa ditt stöd för föreningen och leden 
 • Rabatter på merch i KHS-shoppen 
 • Möjligheter att delta i KHS events och frivilligprojekt innan andra får erbjudanden
 • Känslan och vetskapen om att ditt medlemskap hjälper oss nå våra  mål om ett hållbart, jämlikt och inkluderande friluftsliv – för alla
 • Trail Pass
 • Diplom
 • Plakett 
 • *Support under vandringen – exklusivt för medlemmar
 • Övriga fördelar – se under Q&A

 

*Supporttelefonen: 076-10 44 083

Ditt eget Diplom väntar på dig
Så ser våra stämplar ut efter Kungsleden.
Rundtur i Gamájåhkås delta

2. vandra!

Nu väntar Kungsleden på dig! Oavsett om du vandrar från Abisko, Hemavan eller går Kungsleden i sektioner under några år så har du en fantastisk upplevelse framför dig. Som medlem finns vi vid din sida om du behöver support.

3. skicka in!

För att få ditt Diplom skickar du in ditt Trail Pass, fyllt med stämplar så du kan styrka din vandring. Därefter skickas Diplom och pass tillbaka till dig och plaketten anslås vid den plats du gått i mål, Abisko eller Hemavan.

Q&A

Fakta om Kungsleden och medlemmarnas förmåner

Växlande! För en mer utförlig väderprognos se www.yr.no och www.smhi.se. Det är viktigt att tänka på att vädret kan ändras snabbt på fjället, ena stunden kan det vara sol och nästa stund full snöstorm. Packa ryggsäcken för alla slags väder.

Ja! Du får tälta var du vill längs lederna så länge du lämnar platsen i samma skick du fann den i. Vill du tälta nära fjällstugorna och utnyttja servicen där betalar du en serviceavgift. Då får du tillgång till utedass, självhushållskök och kan även slänga sopor. Du kan även nyttja bastun i de stugor som har en!

Det finns ingen mobiltäckning på Kungsleden mellan Vakkotavare och Kebnekaise, inte heller mellan Saltoluokta och Kvikkjokk eller i Sareks Nationalpark. Räkna alltså inte med att du kan ringa var du än befinner dig, ens med Telia. Övriga nätoperatörer har sämre eller ingen täckning. Nödtelefoner finns i alla stugor men får alltså endast användas vid nödfall.

För att ta sig till Saltoluokta på sommaren måste man åka båt, om man inte kommer vandrande från söder- eller västerifrån. Båten går 2 gånger om dagen. En enkelresa kostar 150 kr för medlemmar, 200 för icke medlemmar. Tidtabeller och information om båtar i fjällen hittar du här.

Detta beror helt på hur många mil du går på en dag. Ska du gå hela Kungsleden så bör du absolut ha med dig tält/tarp/hängmatta (om du inte vill sova under bar himmel givetvis). Det finns bra med fjällstugor längst med vägen, men sträckan mellan Kvikkjokk – Jäckvik har inga fjällstugor eller proviantering. Detta är den minst vandrade delen av leden.

I Vuonatjviken innan Jäckvik finns en stugby, men du bör ringa innan och kolla om det finns något ledigt. OBS! kom ihåg att de mindre vindskydden längst med leden endast är till för nödsituationer.

Visa respekt för rennäringen. Läs mer om hur du beter dig i närheten av renar.

Ja, här kan du följa Kungsleden från Hemavan till Abisko.

Etapp 1: Hemavan – Ammarnäs (affär)

Etapp 2: Ammarnäs – Jäkkvik (affär)

Etapp 3: Jäkkvik – Kvikkjokk

Etapp 4: Kvikkjokk – Saltoluokta

Etapp 5: Saltoluokta- Abisko STF (affär i Abisko Östra)

Det finns affärer med bra sortiment i *Hemavan, *Ammarnäs, *Jäkkvik och Abisko Östra. 

Du kan handla mat i STF:s stugor och fjällstationer (olika sortiment, se STF:s hemsida för fjäll).

*Säljer gasbehållare

När din vandring är klar skickar du in ditt Trail Pass till: SNSL. C/o Borgh, Hälleforsvägen 3, 713 72 Gyttorp. Trail Pass och Diplom skickas tillbaka till dig.

Beroende på var (Hemavan eller Abisko) du avslutar din vandring sätts den upp där. 

På listan Genomförda vandringar kommer ditt namn upp när det är klart. Bifoga gärna en bild på dig. 

Dag Hammarskjöld hade ett stort intresse för friluftsliv och var styrelseledamot i Svenska Turistföreningen från 1940 (vice ordförande från 1950) samt ordförande i Svenska Fjällklubben 1946–1951. Hans texter om Sveriges natur samlades i den postumt utgivna Från Sarek till Haväng, som bland annat innehåller Sarekskildringen ”Kring fyra lägerplatser”. 

Idag finns en del av Kungsleden uppkallad efter honom: Dag Hammarskjöldsleden.Längs leden finns sju meditationsplatser med korta texter hämtade från ”Vägmärken”, Dag Hammarskjölds efterlämnade anteckningar.

 

Hit kan du skicka paket:

 1. Stora Sjöfallet Mountain Lodge

  Adress: Stora Sjöfallet Mountain Lodge, Stora Sjöfallet 1, 98299 Gällivare.
  OBS: ange ”Hemleverans” på paketet. Viktigt!

#: Adolfströms Handelsbod & Stugor erbjuder gratis dusch och laddning av mobil mm när du stämplar ditt pass. Handelsboden är en sevärdhet i sig. Här kan du handla mat och ta en gofika. Mer info här.

#: Bäverholmens Wärdshus & Stugby bjuder på något gott till fikat när du stämplar ditt Trail Pass. 

#: Ammarnäs Livs bjuder på fika och något gott när du stämplar ditt Trail Pass.